2011-02-28 13:26:45• hírek • Póti Orsolya

Ünnepség a Polgári Védelem Napján

A Polgári Védelem Napját Szatmárnémetiben is megtartották. Az ünnepségre február 28-án került sor a Szatmár megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében.

1933 óta minden évben megtartják Romániában a Polgári Védelem Napját, és a Szatmár megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség évek óta otthont ad a rendezvénynek. A február 28-i összejövetelnek különös jelentőséget adott, hogy idén ünneplik a román légvédelem, polgári védelem megalakulásának 78. évfordulóját.

A mai polgári védelmi szervezetek, a légvédelmi egységek Európa legtöbb országában, így Romániában is az első világháború után jöttek létre. Nálunk 1933-ban fogadták el a hatósági légvédelem kiépítésére vonatkozó jogszabályokat; királyi rendelettel hozták létre a polgári védelmet azzal a céllal, hogy védelmet biztosítsanak a lakosságnak az esetleges háborús, de főként légi támadások esetén. 2005-ben létrehozták az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőséget, mely a Polgári Védelem Parancsnokságát és a Tűzoltó Felügyelőséget egyesítette.

Az évtizedek során a polgári védelmi szolgálatnak többször változott a neve, de a lényeg mindig ugyanaz volt: megszervezni a lakosság védelmét a természeti csapások, katasztrófák, robbanások, gázszivárgások, légi támadások alkalmával.

Az ünnepségen többek között részt vett Miroslav Scherbey, az ungvári katasztrófavédelmi egység vezetője valamint  Radu Giurca prefektus, aki röviden ismertette a polgári védelem fontosságát, ezt követően pedig érdemokleveleket és díjakat osztott ki a katasztrófavédelmi hivatal ezredeseinek, valamint a különböző bűnmegelőzési egységek képviselőinek.
Érdemoklevélben részesült Olah Radu ezredes, Petca Andrei ezredes Bildar Vasile ezredes, Racolta Gavril ezredes, Stramb Gheorghe ezredes, valamint Csepely Zsigmond alezredes a magyar küldöttség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vezetője.

A díjkiosztót rövid kutyás bemutató követte, valamint az ünnepség keretében a kisiskolásoknak nyílt napot szerveztek.




Képgaléria:

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: